Kemijsko-tehnološki fakultet

Noć muzeja 2016. u Sveučilišnoj knjižnici

Napisao/la Antonia Plazonić Parađina on .

U Noći muzeja 2016. u petak, 29. siječnja, u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu od 18 sati odvijat će se  bogat program: 
- Na Odjelu Specijalnih zbirki  
Izbor 160 djela iz donacija istaknutih pojedinaca i ustanova - crteža, grafika, fotografija, plakata, povelja, rukopisa i knjiga - vodi nas u crtački svijet arhitekata Josipa Kodla, Petra Senjanovića, Slavka Muljačića i umjetnika Radovana Tommasea. Nadalje, donosi pogled u uredništvo i tiskaru splitskog dnevnika Novo Doba ali i duh knjižnica splitskih obitelji Muljačić i Rismondo, prenosi glazbu notnih zapisa Maria Peručića i obitelji Vučak. Rukopisi podsjećaju na studije filologa Žarka Muljačića i povjesničarke umjetnosti Nevenka Bezić Božanić, arhiviste Nediljko Paveškovića te neumoran rad i brigu za iseljeništvo Ivana Lupisa Vukića. Posebno mjesto među izloženom građom imaju raritetne tiskovine od 16. do 19. stoljeća. Uz izdanje Marulićeve Judite iz 1627, dar Grada Splita prigodom polaganja kamena temeljca za novu zgradu Knjižnice 2005., tu su i djela I. Kanta, M. de Dominisa, P. Bemba, F. Sansovina, F. Bacona, S. Clarka, R. Guylforda, D. Laerćanina i Euklid iz Aleksandrije - iz bristolske knjižnice prof. Ede Pivčevića. Izložena djela, nastala na raznim prostorima i u raznim vremenima, povezuje zavičajnost sadržaja – Split i Dalmacija. Autorica izložbe: Mihaela Kovačić Kupnja publikacija u izdanju SKS po promotivnim cijenama. 
Svaki 100-ti posjetitelj Knjižnice osvojiti će poklon paket naših izdanja.
- U istom prostoru posjetitelji će moći razgledati i izložbu grafika akademskog kipara Vitolda Košira 
Rad ovog svestranog umjetnika teško je jednoznačno odrediti. Uz studij kiparstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti Košir je diplomirao i na Muzičkoj akademiji studij viole. Ovaj svestrani umjetnik - grafičar, kipar, violist i rock muzičar - zaposlen je u Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije. 
- Sveučilišna galerija „Vasko Lipovac“   
• Stalni postav Vaska Lipovca, Izbor iz 70 djela istaknutog splitskog umjetnika Vaska Lipovca. 
O IZLOŽBI:...Nekoliko je narativa, što ih je odabrao i za ovaj prvi postav priredio povjesničar umjetnosti Dalibor Prančević: od nanovnog doživljaja već kultnih B iciklista i uvida u dosada u Splitu neizlaganu seriju Daskanje i prateće joj akvarele, do ukazivanja na krajnju nužnost iscrpnije stručne i znanstvene obrade Vaskova crtačkog opusa. Potom, zasebno su izdvojene i “ekološke pripovijesti”, ali i one vezane uz permanentnu borbu prirodnih sila, napose mora, i čovjeka. Vedra je i krajnje optimistična konstatacija Vaska Lipovca kojom se postav zaključuje: “U mojim radovima svi ljudi prežive vidjeti ih na sasvim drugačiji način. (gornja etaža galerije ) 
• u 18:30 sati u  istom prostoru  Sveučilišne galerije na donjoj etaži otvorit će se izložbe iz ciklusa "Svatko na svojoj strani" Silvane Konjevode (Rijeka) i Milana Marina (Umag) u suradnji sa Galerijom Brešan 
• U 20 sati možete uživati u glazbenom programu-koncertu  kojeg  su pripremili studenti glazbenog odjela UMAS-a