News at Faculty of Chemistry and Technology

IZOBRAZBA O GOSPODARENJU OTPADOM

Written by Sanja Perinović Jozić on .

ZAKONSKE OBVEZE

Sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom (NN 94/13) i Programu izobrazbe o održivom gospodarenju otpadom (NN 77/15), sve pravne osobe koje su proizvođači otpada i zapošljavaju 50 i više osoba (tvrtke, javna poduzeća, jedinice lokalne samouprave, zdravstvene ustanove, obrazovne ustanove, i dr.) dužne su imenovati povjerenika za otpad i zamjenika povjerenika koji imaju obavezu pohađati osnovnu izobrazbu o gospodarenju otpadom u trajanju od 25 nastavnih sati.
Svaka pravna ili fizička osoba koja se bavi djelatnošću gospodarenja otpadom dužna je imenovati odgovornu osobu za gospodarenje otpadom i njenog zamjenika u djelatnosti gospodarenja otpadom te imaju obvezu provesti osnovnu izobrazbu u trajanju od 40 nastavnih sati.


O OVLAŠTENIKU PROGRAMA IZOBRAZBE O GOSPODANJU OTPADOM



Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu je OVLAŠTENIK Ministarstva zaštite okoliša i prirode za provođenje programa izobrazbe o gospodarenju otpadom. Program izobrazbe izvode ovlaštenici izobrazbe – stručnjaci iz područja gospodarenja otpadom, autori objavljenih stručnih članaka s dugogodišnjim iskustvom u području gospodarenja otpadom:

     Izv. prof. dr. sc. Nediljka Vukojević Medvidović
     Prof. dr. sc. Marina Trgo
     Izv. prof. Matko Erceg
     Doc. dr. sc. Damir Barbir.


O IZOBRAZBI


Izobrazba nudi stjecanje znanja zakonskim propisima i obvezama, osnovama gospodarenja otpadom i kategorizaciji otpada, nadzorom tijeka otpada, organiziranjem odvojenog prikupljanja otpada, skladištenja otpada, postupanja s opasnim otpadom, metodama obrade, oporabe i zbrinjavanja otpada, sigurnosnim aspektima gospodarenja otpadom te upravnim i inspekcijskim nadzorom u području gospodarenja otpadom.

Izobrazba se provodi u trajanju od 3 dana za redom za povjerenika, odnosno 5 dana za odgovornu osobu.

Cijena osposobljavanja:
     - Za povjerenika (25 nastavnih sati) 1.900,00 kn
     - Za odgovornu osobu (40 nastavnih sati) 2.400,00 kn

Napomena: PDV se ne plaća jer Kemijsko-tehnološki fakultet u 2016. god. nije obveznik PDV-a, prema članku 90. Stavak 1. Zakona o PDV-u.

Cijena uključuje:

     -  predavanja prema planu u predavaonicama Kemijsko-tehnološkog fakulteta
     -  svi potrebni nastavni materijali s uključenim aktualnim propisima
     -  nastavni materijal koji prati nastavni plan i program
     -  korištenje osobnog računala za ovladavanje popunjavanja e-obrazaca na web portalu Registra
        onečišćavanja okoliša i ostalih aplikacija u sklopu Informacijskog sustava gospodarenja otpadom.

Nakon završene izobrazbe i položenog ispita, Kemijsko-tehnološki fakultet dostavlja Izvješće o provedenom programu Ministarstvu zaštite okoliša i prirode koje polazniku izdaje Potvrdu o obavljenoj izobrazbi u gospodarenju otpadom.

Termini održavanja izobrazbe:
     -  1. TERMIN: 16.-18. ožujka 2016. (srijeda-četvrtak-petak)
     -  2. TERMIN: 01.-03. travnja 2016. (petak-subota-nedjelja)
     -  3. TERMIN: 13.-15. travnja 2016. (srijeda-četvrtak-petak)

Za odgovornu osobu i njenog zamjenika se organizira dodatnih 15 nastavnih sati izobrazbe.

Napomena:Ovlaštenik zadržava pravo odgađanja termina izobrazbe ukoliko je broj prijavljenih polaznika manji od 15.

Adresa održavanja izobrazbe:
     -  Kemijsko-tehnološki fakultet, Ruđera Boškovića 35 (Sveučilišni kampus)


POLAGANJE ISPITA


Nakon izobrazbe o gospodarenju otpadom polaže se ispit temeljem propisanog programa izobrazbe, a održava se na Kemijsko-tehnološkom fakultetu. Ispit je potrebno prijaviti u jednom od ponuđenih termina, prema ispitnim rokovima koji se organiziraju najkasnije u roku od 30 dana od završetka izobrazbe. Može se prijaviti najkasnije 5 dana prije ispitnog roka!

Ispit za povjerenika za gospodarenje otpadom i njegovog zamjenika sastavljen je od 30 pitanja sa ponuđenim jednim ili više točnih odgovora i maksimalnog je trajanja 60 minuta dok je ispit za odgovornu osobu sastavljen od 40 pitanja sa ponuđenim jednim ili više točnih odgovora te je maksimalnog trajanja 90 minuta. Na ispit je potrebno ponijeti važeću osobnu iskaznicu. Točan odgovor na pitanje donosi pozitivne bodove, dok netočan odgovor ili pitanje bez danog odgovora ne donosi niti pozitivne niti negativne bodove. Za uspješno polaganje ispita potrebno je minimalno 75% točnih odgovora. U slučaju da ispit ne položite, ispit se može polagati još dva puta, ali najranije tjedan dana od zadnjeg polaganja. Ukoliko nakon trećeg puta ne zadovoljite na ispitu, prema propisanom Programu izobrazbe, u obvezi ste pohađati dodatnih 10 školskih sati izobrazbe prije idućeg izlaska na ispit. Prvi izlazak na ispit je uključen u osnovnu cijenu izobrazbe dok je za svaki naredni izlazak potrebno podmiriti troškove polaganja.

Po uspješno položenom ispitu, Kemijsko-tehnološki fakultet Vaše podatke i sam ispit dostavlja u Ministarstvo zaštite okoliša i prirode koje Vam izdaje Potvrdu o uspješno završenom programu izobrazbe koja vrijedi 5 godina od datuma polaganja ispita.

docxOBRAZAC ZA PRIJAVU PROGRAMA IZOBRAZBE


UVJETI ZA UPIS


Program izobrazbe o gospodarenju otpadom mogu upisati osobe koje su završile najmanje srednju školu te osobe sa završenim stručnim ili sveučilišnim preddiplomskim i poslijediplomskim studijem.

Prijava kandidata: popunjenu prijavnicu pošaljite na:
     -  e-mail adresu: izobrazba@ktf-split.hr
     -  telefaks: 021/329-461
Za sve dodatne informacije o prijavi javite se na telefon 021/329-422 (dekanat) ili 021/329-455 (Sanja Perinović Jozić).


Za upis je potrebno:
       1. Svjedodžba ili diploma završene srednje škole ili fakulteta (preslika)
       2. Domovnica ili rodni list (preslika)
       3. Osobna iskaznica (preslika)


UPLATE ZA PLAĆANJE


Plaćanje:

     Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Ruđera Boškovića 35, 21000 Split
     IBAN: HR25 2330 0031 1000 7091 8
     Poziv na broj odobrenja: 661511, model HR00
     Matični broj: 3119068
     OIB: 99401575594
     Svrha plaćanja: izobrazba o gospodarenju otpadom.

Web stranica: www.ktf.unist.hr

Otkazivanje sudionika:

U slučaju otkazivanja prijave, molimo obavijestite nas putem e-maila. Za otkazivanje prijava 7 dana prije početka izobrazbe uplaćeni iznos vraćamo u cijelosti.