Održana promocija knjige „Matematika i haiku – trenutak zagrljaja: mala zbirka haiku poezije“

Napisao/la Maja Donkov on .

Promocija knjige „Matematika i haiku – trenutak zagrljaja: mala zbirka haiku poezije“ urednice i autorice koncepta djela mr. sc. Branke Gotovac, v. pred. održala se u četvrtak 29. lipnja 2023. godine s početkom u 12:00 sati u Knjižnici Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu.

Izdavač knjige je Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu. Recenzenti su izv. prof. dr. sc. Mirjana Nazor, izv. prof. dr. sc. Tonća Jukić i doc. dr. sc. Tanja Vojković. Knjigu je lektorirala Tatjana Masinović, prof., a naslovnicu oblikovala grafičko-likovna urednica djela izv. prof. dr. sc. Ivana Smoljko. Knjiga je objavljena uz potporu Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu.

„Matematika i haiku – trenutak zagrljaja: mala zbirka haiku poezije“ je znanstveno-popularno djelo koje ilustrira interdisciplinarno poučavanje u nastavi matematike.
Zbirka se sastoji od dva dijela. U prvom dijelu su izloženi uradci studenata Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu; 35 haiku pjesama s pripadajućim fotografijama kao rezultat njihova poniranja u matematičku materiju. Drugi dio zbirke sadrži tri osvrta o zbirci, psihologinje izv. prof. dr. sc. Mirjane Nazor, matematičara prof. dr. sc. Nikole Koceić-Bilana i haiku spisateljice Jadranke Vučak, prof., dipl. knjiž., koji predstavljaju interdisciplinaran pogled na djelo i pružaju cjelovitu sliku djela.

Promociju su otvorili prodekanica Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu prof. dr. sc. Vesna Sokol i voditeljica Knjižnice Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu Maja Donkov, mag. knjiž. Voditelj programa je bio doc. dr. sc. Marin Ugrina. O knjizi i pristupu uranjanja u materiju stvaranjem haiku poezije, kao i mogućnostima njihove primjene, uz autoricu koncepta djela, govorili su autori osvrta i recenzenti, te o svojim iskustvima student diplomskog studija Leonardo Pavlović, jedan od učesnika projekta koji je ovu knjigu iznjedrio. U glazbenom dijelu programa nastupila je dječja klapa „Maestral“ pod voditeljstvom Helene Pelić, prof. glazbene kulture.

thumb IMG 20230703 WA0001 thumb IMG 20230703 WA0002 thumb IMG 20230703 WA0003