News at Faculty of Chemistry and Technology

Otvoreni-pristup UNESCO-vi kurikulumi za edukaciju znanstvenika o otvorenom pristupu

Written by Maja Donkov on .

UNESCO je u suradnji s CEMCA-om (Commonwealth Educational Media Centre for Asia) objavio kurikulume za obrazovanje znanstvenika o otvorenom pristupu. Spomenuti kurikulumi se sastoje od 5 modula za znanstvenike, u kojima se obrađuju relevantne teme vezane uz znanstvenu komunikaciju, otvoreni pristup, načine ostvarivanja istoga, pitanja vezana uz autorskih prava, mogućnosti dijeljenja sadržaja u otvorenom pristupu te znanstvenicima uvijek zanimljivo vrednovanje rezultata znanstvenog rada, posebice u kontekstu otvorenog pristupa.
Kurikulumi se mogu preuzeti s mrežnih stranica UNESCO-a, a dostupni su pod Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 IGO (CC BY-SA 3.0 IGO) licencom, što znači da materijale možete slobodno koristiti i prerađivati pod uvjetom da novonastale materijale dalje dijelite pod istom licencom.

Više o objavljenim kurikulumima i poveznice na same cjelovite tekstove kurikuluma možete pronaći na Blogu Knjižnice IRB-a i na mrežnim stranicama Sveučilišne knjižnice http://www.svkst.unist.hr/Teku%C4%87e-novosti/unesco-vi-kurikulumi-za-edukaciju-znanstvenika-i-knjiniara-o-otvorenom-pristupu.html 

Kurikulum namijenjen znanstvenicima:

Modul 1: Znanstvena komunikacija (engl. Scholarly Communications)

Modul 2: Koncepti otvorenosti i otvorenog pristupa (engl. Concepts of Openness and Open Access)

Modul 3: Prava intelektualnog vlasništva (engl. Intellectual Property Rights)

Modul 4: Vrednovanje znanstvenog rada (engl. Research Evaluation Metrics)

Modul 5: Dijeljenje vlastitih publikacija u otvorenom pristupu (engl. Sharing your Work in Open Access)