Održana svečana promocija magistara/magistrica farmacije

Napisao/la Matko Erceg on .

Svečana promocija novih magistara/magistrica farmacije održana je u petak, 2. lipnja 2023. u amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Promovirani su studenti koji su zajednički integrirani prijediplomski i diplomski studijski program Farmacija Medicinskog fakulteta i Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu završili u prethodne dvije akademske godine. 

Promoventima su se prigodno obratili dekan Medicinskog fakulteta u Splitu, prof. dr. sc. Ante Tonkić i dekan Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, prof. dr. sc. Matko Erceg. Promotori su bili prodekan za studij Farmacija, prof. dr. sc. Darko Modun te zamjenica voditelja studija, prof. dr. sc. Ani Radonić. Svečanu promociju svojim nastupom popratio je  glazbeni duo Soundlab.

Čestitamo svim promoventima!

 DSC7101 DSC7190

4. ZORH susret

Napisao/la Antonia Plazonić Parađina on .

Četvrti po redu Međunarodni susret znanstvenika, stručnih djelatnika i studenata na temu zaštite okoliša u Republici Hrvatskoj (4. ZORH susret, https://zorh.jmconsulting.hr/, 20. i 21.4.2023.) svečano je otvoren danas na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu. Prisutnima se u ime organizacijskog odbora na početku obratila studentica Jelena Sedlar, a nakon toga pozdravne govore su održali dekan Kemijsko-tehnološkog fakulteta, prof. dr. sc. Matko Erceg i prorektor za znanost i kvalitetu Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Igor Jerković. Imali smo čast da otvorenju prisustvuje i sudionicima se obrati gradonačelnik grada Splita, prof. dr. sc. Ivica Puljak. U ime suorganizatora, pozdravno pismo je poslala dekanica Fakulteta za materijale metalurgiju i recikliranje iz Košica (Slovačka), izv. prof. dr. sc. Iveta Vaskova, a putem snimljenog pozdravnog govora obratio se prof. dr.sc. Špiro Ivošević, dekan Pomorskog Fakulteta iz Kotora (Crna Gora). Svi govornici su istaknuli važnost tematike kojom se bavi ovaj susret, važnost primjene tehnologije u rješavanju problema u okolišu, kao i važnost komunikacije i edukacije. Sudionicima zaželjeli uspješno sudjelovanje i boravak na Kemijsko-tehnološkom fakultetu, Sveučilištu i Splitu, a dašak atmosfere s otvaranja može se fotografijama..

ZORH 2023 ZORH 2023 ZORH 2023 ZORH 2023 ZORH 2023 ZORH 2023

9. HRVATSKO-SLOVENSKO-SRPSKI SIMPOZIJ O ZEOLITIMA

Napisao/la Verica Vučičić on .

IZVJEŠĆE O 9. HRVATSKO-SLOVENSKO-SRPSKOM SIMPOZIJU O ZEOLITIMA

Na Kemijsko-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Splitu od 23. do 25. rujna 2021. održao se 9. Hrvatsko-slovensko-srpski simpozij o zeolitima. Organizator ovog međunarodnog skupa je Hrvatska zeolitna udruga (HZU) u suradnji sa Slovenskim zeolitnim društvom (Slovenian Zeolite Association, SiZA) te Zeolitskim društvom Srbije (ZDS), uz podršku Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu. Potporu skupu dale su Hrvatska gospodarska komora-Županijska komora Split te tvrtke Labtim d.o.o i Jasika d.o.o. Zeolitni simpozij se održava svake dvije godine, periodično u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Osim znanstvenika iz regije, ovaj simpozij okuplja eminentne stručnjake iz ostalih dijelova Europe. Počeci ovoga simpozija sežu u 2008. godinu, kada se također na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu održao 1. Hrvatski zeolitni simpozij s međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji Hrvatske zeolitne udruge. Potom se 2009. godine organizaciji simpozija pridružilo Slovensko zeolitno društvo, a 2013. Zeolitsko društvo Srbije. Glavna tema simpozija su okolišno prihvatljivi alumosilikatni prirodni i sintetski minerali zeoliti i slični materijali poput glina, bentonita i apatita, koji imaju široku primjenu u pročišćavanja otpadnih voda te površinskih i podzemnih voda, procjednih voda odlagališta otpada, u cementnoj industriji, građevinarstvu, u poljoprivredi, medicini, kao katalizatori itd. U novije vrijeme sintetiziraju se novi zeolitni materijali poboljšanih svojstava čija primjena doprinosi postizanju kružnog gospodarstva. Mogućnost višestruke uporabe ovakvih materijala u skladu je s konceptom održivog razvoja te izbjegavanjem stvaranja otpada (Zero waste).

Svečano otvaranje simpozija uveličali su svojim prisustvom Prorektorica za znanost i inovacije prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić, dekan Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu prof. dr. sc. Matko Erceg, viša stručna savjetnica u HGK-Županijskoj komori Split u Odsjeku za industriju i IT i Odsjeku za energetiku i zaštitu okoliša dipl. ing. Ana Marija Puzić te predsjednici zeolitnih društava Hrvatske (prof. dr. sc. Jasna Hrenović, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, Hrvatska), Slovenije (prof. dr. sc. Nataša Zabukovec Logar, Nacionalni kemijski institut, Ljubljana, Slovenija) i Srbije (prof. dr. sc. Vesna Rakić, Poljoprivredni fakultet, Beograd, Srbija).

Unatoč teškoćama prouzrokovanim pandemijom bolesti Covid-19, simpozij je uspješno održan u hibridnom modelu s ukupno 32 usmena izlaganja od čega četiri plenarna, četiri pozvana te 24 sekcijska predavanja. Kao plenarni predavači simpoziju su prisustvovali prof. Svetlana Mintova iz Laboratorija za katalizu i spektrokemiju Sveučilišta Normandie (Cean, Francuska), prof. Valentin Valtchev iz Laboratorija za katalizu i spektrokemiju Sveučilišta Normandie (Cean, Francuska) i iz Qingdao instituta za bioenergiju i tehnologije bioprocesa (okrug Laoshan, Qingdao, Kina) te prof. Girolamo Giordano i prof. Massimo Migliori iz Laboratorija za kemijsko inženjerstvo, katalizu i održive procese Sveučilišta u Calabriji (Calabria, Italija).

Ovim putem se želimo još jednom zahvaliti upravi Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu na čelu s prof. dr. sc. Matkom Ercegom na podršci pri organizaciji te svima koji su na bilo koji način pridonijeli uspješnoj realizaciji ovog simpozija.

U ime organizacijskog odbora 9. Hrvatsko-slovensko-srpskog simpozija o zeolitima,

Doc. dr. sc. Ivona Nuić
Predsjednica organizacijskog odbora
Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu

KONFERENCIJA CEEC-TAC6 20.-24.7.2021.

Napisao/la Matko Erceg on .

Međunarodna znanstvena konferencija pod nazivom 6th Central and Eastern European Conference on Thermal Analysis and Calorimetry and 15th Mediterranean Conference on Calorimetry and Thermal Analysis (CEEC-TAC6 & Medicta2021) održana je od 20.-24. srpnja 2021. na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu, a okupila oko 180 sudionika iz 20 država. Konferenciju su organizirali Central and Eastern European Committee for Thermal Analysis and Calorimetry (CEEC-TAC), Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Sveučilište u Splitu, Sekcija za toplinsku analizu i kalorimetriju Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa, Institut za fizikalnu kemiju ''Ilie Murgulescu'' i Sveučilište u Craiovi. Svečanost otvaranja održana je u velikom amfiteatru Fakulteta strojarstva, brodogradnje i elektrotehnike. Skup je otvorio predsjednik CEEC-TAC-a prof. dr. Andrei Rotaru, a sudionike su pozdravili dekan Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu prof. Matko Erceg te prorektorica za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić. Tijekom svečanosti otvaranja dodijeljena su sljedeća priznanja i nagrade: prof. dr. Herbert Danninger (Techical University of Vienna, Beč, Austrija) proglašen je počasnim članom CEEC-TAC-a, prof. dr. Thomasu Maskovu (Helmholtz Centre for Environmental Research, Berlin, Njemačka,) dodijeljena je nagrada Istaknuti znanstvenik u području toplinske analize i kalorimetrije za Centralnu i Istočnu Europu, a dr. Nini Obradović (Institut tehničkih nauka SANU, Beograd, Srbija) dodijeljena je nagrada za Istaknutu mladu znanstvenicu u području toplinske analize i kalorimetrije za Centralnu i Istočnu Europu. Potpore za sudjelovanje na konferenciji (Travel Grants) dodijeljene su sljedećim mladim znanstvenicima: Birgit Maaten (Tallin Univrsity of Technology, Tallin, Estonija), Damian Migas (Silesian University of Technology, Gliwice, Poljska), Bruno Ekawa (Universidade de Coimbra, Coimbra, Portugal - São Paulo State University, Araraquara, Brazil), Justyna Kuczek (AGH University of Science and Technology, Krakow, Poljska) i Roko Blažic (Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb, Hrvatska). Svečanosti otvaranja uveličali su članovi KUD Jedinstvo Split svojim kulturno-umjetničkim programom.

Tijekom konferencije održana su 4 plenarna predavanja, 10 pozvanih predavanja te 64 usmene i 112 posterskih prezentacija. Najvažnije znanstvene teme konferencije bile su kinetika toplinskih procesa i kataliza; visokotemperaturni materijali; toplinsko ispitivanje tankih filmova i nanomaterijala; funkcionalni anorganski, organski i makromolekularni materijali; termokemija i kalorimetrija, termodinamika biomolekula; polimeri, biomaterijali, farmaceutski proizvodi; izgaranje, goriva i biogoriva te materijali za pretvorbu i skladištenje energije; napredna obrada materijala i primijenjeno toplinsko inženjerstvo; kompoziti u ekstremnim uvjetima i okruženjima; instrumentacija i teorija; povezane, komplementarne i alternativne tehnike. U sklopu konferencije održan je 1. hrvatski simpozij o toplinskoj analizi i kalorimetriji, kratka ljetna škola na temu toplinske analize i kalorimetrije, a organiziran je i obilazak prostora i znanstveno-istraživačke opreme Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu.

Dijamantni sponzor konferencije je TA Instruments, zlatni sponzor NETZSCH (preko svog predstavnika za Hrvatsku tvrtke Asolutic d.o.o.), brončani sponzor Jasika d.o.o. te ekskluzivni sponzor LABTIM laboratorijska oprema d.o.o. Veliko hvala svim sponzorima.

Na sastanku upravnog odbora CEEC-TAC-a, odlučeno je da će se iduća konferencija pod nazivom 7th Central and Eastern European Conference on Thermal Analysis and Calorimetry održati u kolovozu 2023. godine u Brnu, Češka Republika na Institutu za kemiju, tehnologiju i zaštitu okoliša, a za predsjednika organizacijskog odbora imenovan je prof. Ing. Jiři Kučerík, Ph.D.

Tijekom konferencije poštovane su sve propisane epidemiološke mjere, a za prisutnost konferenciji nužno je bilo posjedovati valjanu EU digitalnu Covid potvrdu. Ovim putem zahvaljujemo se članovima svih odbora, a posebno članovima lokalnog izvršnog odbora (Ladislav Vrsalović, Mario Nikola Mužek, Dražan Jozić, Sanja Perinović Jozić, Miće Jakić, Jelena Jakić, Irena Krešić, Nataša Stipanelov Vrandečić, Zvonimir Marijanović, Damir Barbir, Miroslav Labor, Antea Hrepić, Anica Pavlinović, Antonia Talijančić, Lucia Vidošević, Emanuela Erceg i Ante Matošin) čiju su profesionalnost i srdačnost osjetili svi sudionici konferencije.

U nastavku je poveznica na galeriju fotografija s konferencije…