Izborna skupština

Poštovane kolegice i kolege,

s velikom zadovoljstvom pozivamo Vas da prisustvujete izbornoj skupštini Udruge bivših studenata i prijatelja Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu koja će se održati 10. veljače 2021. godine (srijeda) u 13.00 sati u amfiteatru A02 u prizemlju zgrade 3 fakulteta, Ruđera Boškovića 35. Zbog ograničenja uzrokovanih epidemiološkom situacijom, skupština se može pratiti i online, na poveznici https://meet.jit.si/alumniktf10022021  s predloženim

DNEVNIM REDOM

  1. Otvaranje godišnje skupštine i usvajanje dnevnog reda
  2. Izbor radnih tijela
  3. Izvješća o radu Udruge za proteklo mandatno razdoblje
  4. Financijsko izvješće za 2020. godinu
  5. Izvješće nadzornog odbora Udruge
  6. Razrješenje nadzornog odbora, predsjedništva, potpredsjednika i predsjednika Udruge
  7. Izbor novog nadzornog odbora, predsjedništva, potpredsjednika i predsjednika Udruge
  8. Plan rada Udruge i financijski plan za 2020. godinu
  9. Razno

Po završetku radnog dijela Skupštine predavanje pod nazivom

„Unos kuhinjske soli u Republici Hrvatskoj“

održat će doc. dr. sc. Vedran Poljak, sa Sveučilišnog Odjela za studij mora.

Kuhinjska sol (NaCl) nužna je za normalno funkcioniranje organizma, ima važnu ulogu u mnogim  fiziološkim procesima i važan je čimbenik u regulaciji arterijskog tlaka. Suvremenim prehrambenim navikama dnevno unosimo više od dvostruko preporučenog unosa kuhinjske soli. Zbog neznanja, loših prehrambenih navika i pretjerane uporabe, kuhinjska sol danas uzrokuje više štete nego dobrobiti za ljudski organizam. Znanstveno mišljenje o učinku smanjenog unosa kuhinjske soli u prehrani ljudi Hrvatske agencije za hranu izrađeno je 2014. godine i poslužilo je kao znanstveni i stručni temelj za donošenje Strateškog plana za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u Republici Hrvatskoj 2015.-2019. Cilj Strateškog plana je postupno smanjivati unos kuhinjske soli u općoj populaciji Republike Hrvatske za prosječno 4 % godišnje, sa sadašnjih 11,6 g dnevno na 9,3 g 2019. godine. To bi, u konačnici, bio doprinos ostvarenju plana WHO-a i UN-a o smanjenju unosa kuhinjske soli za 30 % do 2025. Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dnevni unos kuhinjske soli ne bi smio biti veći od 5 g.

Dragi članovi i prijatelji Udruge, radujemo se novom susretu s Vama i ujedno Vas molimo da o ovom predavanju obavijestite svoje kolege, te da se uključite online u 12:55 sati.

                                                                                                                 Predsjednica AMACTFS-a:

                                                                                                                                               doc. dr. sc. Maša Buljac

Izborna skupstina

UniCompoST

Poštovane kolegice i kolege,

s velikim zadovoljstvom pozivamo vas da prisustvujete predstavljanju rezultata projekta „UniCompoST“ u sklopu „PAZI - Praktično-Aktivno-Zajedno-Interdisciplinarno! –  programi društveno korisnog učenja za okoliš i održivi razvoj“. O rezultatima projekta će govoriti studenti Kemijskog-tehnološkog fakulteta, koji su uključeni u sam projekt.

Početak priče zvane „UniCompost“ počinje u  prosincu 2019. godine, kada su studenti dobili priliku educirati, upoznavati i pomagati drugima s „problemom“ zvanim biorazgradivi i biootpad. Studenti će predstaviti produkt njihove ideje, automatski vođen reaktorski komposter. Takav komposter daje mogućnosti kako trenutnog istraživanja, tako i poboljšanja mehanizama aerobnog procesa kompostiranja. Studenti („tvorci kompostera“) se nadaju da će i buduće generacije studenata, a i zaposlenika Kemijsko-tehnološkog fakulteta, reaktorski komposter koristiti za izradu završnih, diplomskih i znanstvenih radova te na taj način doprinijeti razvoju novih mogućnosti u gospodarenju otpadom.  Ukoliko se ovaj "mali" komposter pokaže dobar u radu, mogao bi biti potencijalno rješenje za kvartovsko kompostiranje, u  nedostatku velike kompostane na području Splitsko-dalmatinske županije. Uz komposter, predstavit će se i izrađeni priručnik u kojem su objedinjena sva znanja i tehnike o kompostiranju, a koji može pomoći, kako u „hobby“ kompostiranju tako i u istraživačkom radu.

Predstavljanje rezultata projekta održati će se u srijedu 11. ožujka 2020. godine u 18:00 h u amfiteatru A 02 Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, Ruđera Boškovića 35.

Dragi članovi i prijatelji naših Udruga radujemo se novom susretu s Vama i ujedno Vas molimo da o ovom predavanju obavijestite svoje kolege.

     UniCompoST                                                                                                                                                                            Predsjednica AMACTFS-a:

                                                                                                                                                                                                     Doc. dr. sc. Maša Buljac, v.r.

"PAZI! – društveno-korisno učenje za okoliš i održivi razvoj na Sveučilištu u Splitu"


 
Poštovane kolegice i kolege,

s velikim zadovoljstvom pozivamo vas da prisustvujete predstavljanju rezultata projekta „PAZI - Praktično-Aktivno-Zajedno-Interdisciplinarno! –  programi društveno korisnog učenja za okoliš i održivi razvoj“, prvi EU projekt u koji je uključena i naša Udruga. O rezultatima projekta će govoriti izvršna direktorica Udruge Sunce – nositelj projekta te predstavnici fakulteta partnera uključenih u projekt: Kemijsko-tehnološkog, Ekonomskog, Filozofskog i Pravnog fakulteta.

Dvogodišnji projekt PAZI! počeo je u ožujku 2018. godine. Svi partneri na projektu te uključeni studenti su imali priliku upoznati se s metodom društveno-korisnog učenja, a kroz rad na projektu doprinijeti osvještavanju potrebe očuvanja okoliša te okolišno odgovornog ponašanja u široj društvenoj zajednici. Naglasak je stavljen na poticanje interdisciplinarne suradnje između fakulteta (STEM područje, humanističke i društvene znanosti) i šire društvene zajednice.

Projekt je financiran u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda te je sufinanciran od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

U sklopu predstavljanja rezultata projekta prezentirat će se i zbornik radova 1. Konferencije o društveno korisnom učenju na Sveučilištima, koja se održala 29. i 30. 11. 2018. godine na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

Predstavljanje rezultata projekta održati će se u četvrtak 20. veljače 2020. godine u 18:00 sati u amfiteatru A 02 Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, Ruđera Boškovića 35.

Dragi članovi i prijatelji naših Udruga radujemo se novom susretu s Vama i ujedno Vas molimo da o ovom predavanju obavijestite svoje kolege.

                                                                                                                                                                                                       Predsjednica AMACTFS-a:

                                                                                                                                                                                                    Doc. dr. sc. Maša Buljac, v.r.
PAZI-predavanje