"PAZI! – društveno-korisno učenje za okoliš i održivi razvoj na Sveučilištu u Splitu"


 
Poštovane kolegice i kolege,

s velikim zadovoljstvom pozivamo vas da prisustvujete predstavljanju rezultata projekta „PAZI - Praktično-Aktivno-Zajedno-Interdisciplinarno! –  programi društveno korisnog učenja za okoliš i održivi razvoj“, prvi EU projekt u koji je uključena i naša Udruga. O rezultatima projekta će govoriti izvršna direktorica Udruge Sunce – nositelj projekta te predstavnici fakulteta partnera uključenih u projekt: Kemijsko-tehnološkog, Ekonomskog, Filozofskog i Pravnog fakulteta.

Dvogodišnji projekt PAZI! počeo je u ožujku 2018. godine. Svi partneri na projektu te uključeni studenti su imali priliku upoznati se s metodom društveno-korisnog učenja, a kroz rad na projektu doprinijeti osvještavanju potrebe očuvanja okoliša te okolišno odgovornog ponašanja u široj društvenoj zajednici. Naglasak je stavljen na poticanje interdisciplinarne suradnje između fakulteta (STEM područje, humanističke i društvene znanosti) i šire društvene zajednice.

Projekt je financiran u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda te je sufinanciran od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

U sklopu predstavljanja rezultata projekta prezentirat će se i zbornik radova 1. Konferencije o društveno korisnom učenju na Sveučilištima, koja se održala 29. i 30. 11. 2018. godine na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

Predstavljanje rezultata projekta održati će se u četvrtak 20. veljače 2020. godine u 18:00 sati u amfiteatru A 02 Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, Ruđera Boškovića 35.

Dragi članovi i prijatelji naših Udruga radujemo se novom susretu s Vama i ujedno Vas molimo da o ovom predavanju obavijestite svoje kolege.

                                                                                                                                                                                                       Predsjednica AMACTFS-a:

                                                                                                                                                                                                    Doc. dr. sc. Maša Buljac, v.r.
PAZI-predavanje

X. godišnja skupština

Poštovane kolegice i kolege,

s velikom zadovoljstvom pozivamo Vas da prisustvujete X. godišnjoj skupštini Udruge bivših studenata i prijatelja Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu koja će se održati 18. prosinca 2019. godine (srijeda) u 18.00 sati u amfiteatru A02 u prizemlju zgrade 3 fakulteta, Ruđera Boškovića 35, s predloženim

DNEVNIM REDOM

  1. Otvaranje godišnje skupštine i usvajanje dnevnog reda
  2. Izbor radnog predsjedništva, zapisničara i ovjerovitelja zapisnika
  3. Izvješća o aktivnostima Udruge za proteklo jednogodišnje razdoblje
  4. Financijsko izvješće za 2019. godinu
  5. Plan rada Udruge i financijski plan za 2020. godinu
  6. Razno

Po završetku radnog dijela Skupštine predavanje pod nazivom

„Što nam se događa s klimom?“

održati će Ružica Popović, mag. ing. admin. nav., stručni savjetnik u Pomorskom meteorološkom centru Split, koji se nalazi u sustavu Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske.

Što je vrijeme, a što klima? Što se, zapravo, događa s klimom? Mijenja li se ona doista? Koji su uzroci tih promjena? Koje su posljedice tih promjena? Što nam se događa sa zrakom, tlom i morem? Koliko je hrvatsko društvo svjesno klimatskih promjena i koliko radi na rješavanju ovog problema?

Godinama već iz kratkih rukava skačemo u kapute i obrnuto. Klimatske promjene osjećamo kroz nesnosne vrućine, ali i prema promjenama u prirodi. Primjerice, srdele su danas značajno manje, a u Jadranu već živi dvadesetak novih vrsta iz suptropskih krajeva. No unatoč vidljivim klimatskim promjenama mnogi ih negiraju.

Odgovore na navedena, ali i druga pitanja pokušati će se dati kroz pojašnjenje suvremenog poimanja problema promjene klime na globalnoj i lokalnoj razini, uzimajući Jadransko more kao referencu lokalnosti. Podaci i informacija IPCC-a (Intergovernmental Panel on Climate Change) pokazati će trend globalne, a podaci DHMZ-a (Državnog hidrometeorološkog zavoda) trend lokalne promjene klime.

Po završetku predavanja nastavit ćemo s prigodnim druženjem te ujedno obilježiti nadolazeće Božićne i Novogodišnje blagdane. Koristimo priliku Vama i vašoj obitelji zaželjeti čestit Božić i sretnu Novu 2020. godinu. Molimo Vas da o ovom skupu obavijestite i svoje kolege.

                                                                                                                Predsjednica AMACTFS-a:

                                                                                                                                               doc. dr. sc. Maša Buljac

Kemija u industriji

Poštovane kolegice i kolege,

S velikim zadovoljstvom pozivamo Vas da prisustvujete predavanju u organizaciji Udruge bivših studenata i prijatelja Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu pod nazivom

„Kemija u industriji“

 

koje će održati Katja Cvitanović, dipl. ing. kemijske tehnologije, rukovoditeljica grupe postrojenja u INA d.d., Rafineriji nafte Rijeka.

Nakon završenog fakultetskog obrazovanja slijedi zapošljavanje i pravi dodir sa stvarnošću. Unatoč  uvjerenju da sa završenim fakultetom znamo sve, zapošljavanjem slijedi „otriježnjenje“ te se nastavlja intenzivno učenje i stjecanje novih primijenjenih znanja, za čime potreba nikada ne prestaje. Za rješavanje nekih od problema s kojima se susrećemo nakon zapošljavanja većina nas je dobro pripremljena fakultetskim obrazovanjem, ali bude i problema s kojima se susrećemo po prvi put. Iako sebe najčešće zamišljamo u bijeloj kuti u laboratoriju izgleda da i plavo radno odijelo i proizvodno postrojenje imaju puno prednosti koje će biti prezentirane u ovom predavanju.  Predavanjem će se, između ostalog, ukazati na neke od mogućnosti koje nudi hrvatska naftna kompanija INA d.d., koja bi kao poslodavac trebala biti privlačna svakom završenom magistru inženjeru kemijskog inženjerstva zbog dinamičnosti posla, novih izazova i mogućnosti osobnog i profesionalnog napredovanja.

Predavanje će se održati 28. studenog (četvrtak) 2019. godine s početkom u 18.00 sati u amfiteatru tri fakulteta 3F-A0-2, Ruđera Boškovića 35.

                                                                       

Predsjednica AMACTFS-a:

                                                                                                     doc. dr. sc. Maša Buljac

Kućno kompostiranje

Dana 22. svibnja 2019. godine, u organizaciji Udruge bivših studenata i prijatelja Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu i Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, održana je javna tribina pod nazivom:

Kućno kompostiranje

Tribina je održana kao dio aktivnosti projekta „Otpad nije smeće“ čiji je nositelj Grad Split, a cilj projekta je educiranje građana o održivom gospodarenju otpadom.

Posjetitelji su imali prilike čuti stručne savjete i zanimljive podatke o kompostiranju kao načinu zbrinjavanja kućnog biootpada.

Predavačica Dada Lerotić govorila je o izradi vanjskih kompostišta u vrtovima – jednostavno je, ako znaš kako. Dada Lerotić suradnica je Udruge Sunce s dugogodišnjim iskustvom u provedbi projekata u području zaštite okoliša i održivog razvoja. Od 2009. godine sudjeluje u izradi edukacijskih programa za osnovne i srednje škole na temu kompostiranja biootpada i izrade vlastitih kompostišta.

„Kućni komposter i kako ga upotrebljavati“ naziv je predavanja koje je održala izvršna direktorica Udruge Sunce Split Gabrijela Medunić-Orlić, s višegodišnjim iskustvom rada u području zaštite okoliša i održivog razvoja te posebice u tematici održivog gospodarenja otpadom - kao voditelj projekata te predavač na konferencijama, radionicama i predavanjima.

Tribinu je moderirala Tina Disopra, Voditeljica komunikacija i odnosa s javnošću Udruge Sunce.

Udruga AMACTFS partner na ESF projektu PAZI!

 

(Praktično-Aktivno-Zajedno-Interdisciplinarno! Programi društveno-korisnog učenja za okoliš i održivi razvoj)

Udruga bivših studenata i prijatelja Kemijsko tehnološkog fakulteta (AMACTFS) je partner na projektu „PAZI - Praktično-Aktivno-Zajedno-Interdisciplinarno! – programi društveno korisnog učenja za okoliš i održivi razvoj“. Nositelj projekta je Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj SUNCE, a ostali projektni partneri su četiri splitska fakulteta: Kemijsko-tehnološki fakultet, Ekonomski fakultet, Pravni fakultet i Filozofski fakultet.

Dvogodišnji projekt započeo je 19.03.2018. godine, a financira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Europski socijalni fond te je sufinanciran od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Opći cilj projekta PAZI! je jačati svijest o važnosti usvajanja i primjene znanja i vještina, građanskog angažmana i međusektorske suradnje za zaštitu okoliša i održivi razvoj. Putem projekta i provedbom programa društveno korisnog učenja potaknuti će se aktivan angažman studenata, nastavnika, ojačati međusektorska suradnja te promovirati i poticati društveno korisno učenje za zaštitu okoliša i održivi razvoj.

U sklopu projekta uspješno je organizirana je i 1. Konferencija o društveno-korisnom učenju na sveučilištima „Obrazovanje za okoliš i održivi razvoj u Hrvatskoj“. od 29. do 30. studenog 2018. godine na Ekonomskom fakultetu u Splitu. U okviru dvodnevne Konferencije partnerske organizacije podijelile su svoja znanja vezano uz dosadašnju provedbu programa DKU kao i rezultate evaluacije provedbe ovih programa. Svoja iskustva prezentirali su i studenti koji su bili uključeni u program DKU. Na Konferenciji se distribuirao Priručnik o društveno korisnom učenju izrađen kroz projekt „Studenti uče aktivno građanstvo - Program društveno korisnog učenja (service-learning) za zaštitu okoliša i očuvanje prirode - projekt suradnje između Njemačke i Hrvatske“ kao i promotivni materijali nastali u okviru projekta. Kao rezultat Konferencije izraditi će se Zbornik radova u tiskanoj (100 komada) i elektronskoj verziji koji će biti distribuiran sudionicima Konferencije te krajnjim korisnicima projekta.

Fotografije s Konferencije možete preuzeti ovdje.

Više o samom projektu možete doznati na stranicama: PAZI! - Projekt.

prof. dr. sc. Ladislav Vrsalović

Više članaka ...