Kemijsko-tehnološki fakultet

Predavanje "Sutra može biti kasno - starenje kože, prevencija i odgovarajući tretman"

Napisao/la Antonia Plazonić Parađina on .

Poštovane kolegice i kolege,
S velikim zadovoljstvom pozivamo Vas da prisustvujete predavanju u organizaciji Udruge bivših studenata i prijatelja Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu pod nazivom
"Sutra može biti kasno - starenje kože, prevencija i odgovarajući tretman"
koje će održati prof. dr. sc. Neira Puizina-Ivić, profesorica Medicinskog fakulteta u Splitu, voditeljica Katedre za dermatovenerologiju KBC Split.
Predavanje će se održati 20. prosinca (srijeda) 2017. godine u 18.00 sati u amfiteatru A 02 Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, Ruđera Boškovića 35.
Sažetak:
Očekivano trajanje života se povećava, a tim i interes za usporavanje procesa starenja. Nove znanstvene spoznaje, zajedno sa ubrzanim tehnološkim razvojem, u velikoj mjeri daju nam mogućnost razjašnjenja i kontrole starenja.
Dva su glavna procesa starenja kože: unutarnji i vanjski. Danas se terminološki spominje još jedan novi proces, tzv. stohastički, koji podrazumijeva slučajne štetne stanice kao rezultat mutacije tijekom metaboličkih procesa, posebno onih koji su uvjetovani slobodnim radikalima.
Unutarnje starenje odražava genetsku pozadinu osobe. To je posljedica prolaska vremena i neizbježna je. Vanjsko starenje uzrokuju okolišni čimbenici kao što su onečišćenje zraka, pušenje, uporaba alkohola, slaba prehrana i prekomjerno izlaganje suncu. Taj proces nije neizbježan i može se smanjiti. Nekolicina studija pokazuje kako se starenja kože lica u 80% slučajeva može pripisati izloženosti suncu. Mnogi su pokazatelji unutarnjeg starenja, povećana izboranost, te pretjerano izobličenje forme lica. Starenje kože tzv. „aging“, manifestira se i fotosenzibilnošću, koje osim bora uključuje i pigmentirane lezije kao što su pjegice, lentigini, također, neujednačenu hiperpigmentaciju i depigmentaciju.
Pravovremena primjena različitih antioksidansa, kao što su vitamini E i C, koencim Q10, a-lipoična kiselina, glutation i zaštita od sunca, mogu smanjiti znakove starenja kože. Unatoč malom broju kliničkih studija, smatra se da i drugi antioksidansi kao zeleni čaj, dehidroepiandrosteron, melantonin i selen, također imaju zaštitna svojstva, odnosno koja sprječavaju nastanak upalnih i imunosupresivnih citokina. Jedna od najčešće korištenih dermatoloških aktivnih supstanci su i tri generacije retinoida, od kojih je prva generacija široko prihvaćena u svrhu smanjenja fotoosjetljivosti, a samim time smanjene oštećenosti i starenja kože.
Dragi članovi i prijatelji Udruge, radujemo se novom susretu s vama i ujedno vas molimo da o ovom predavanju obavijestite svoje kolege.
(Sve dodatne informacije vezane uz našu Udrugu možete pronaći na www.ktf.unist.hr/alumni/)