Međunarodna nagrada za marketing Biblibre za 2018.- mobilna aplikacija Nacionalne i sveučilišne knjižnice "Pozdrav iz Zagreba"

Napisao/la Jadranka Vučak on .

Dugogodišnje iskustvo Nacionale i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u digitalizaciji, uspostavi digitalne knjižnice i izradbi virtualnih izložaba, rezultiralo je i prvom mobilnom aplikacijom Knjižnice Pozdrav iz ZagrebaGreetings from Zagreb.

Mobilnu su aplikaciju u petak 15. prosinca 2017. godine u Knjižnici predstavile njezine idejne začetnice dr. sc. Sofija Klarin Zadravec i Dragana Koljenik iz Hrvatskoga zavoda za knjižničarstvo Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a okupljenim uzvanicima prigodno su se obratili i dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne Knjižnice u Zagrebu, Ivana Nikolić Popović, predsjednica Hrvatskoga klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, Davorin Štetner, predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela CRANE i savjetnik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u Vijeću za gospodarska pitanja te Igor Plavčić, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba.

„Projektom Pozdrav iz Zagreba željeli smo izraditi inovativni digitalni proizvod koji povezuje turizam i kulturnu baštinu te promiče ljepote našega glavnog grada zabilježene na razglednicama iz fonda Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu”, istaknula je na predstavljanju dr. sc. Sofija Klarin Zadravec.

Aplikacija je namijenjena Zagrepčanima i posjetiteljima Zagreba, ali i svim zaljubljenicima u zagrebačke trgove i ulice, koja ih vodi u povijesnu šetnju gradom. Uz šetnju Zagrebom, korisnik aplikacije može otkrivati prošlost njegovih atraktivnih lokacija, poslati digitalnu razglednicu obitelji i prijateljima ili otkriti više o duhu Zagreba preko nekih drugih funkcionalnosti koje aplikacija nudi.

Mobilna aplikacija izrađena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, uz tehničku izvedbu Plave tvornice te uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba, jedinstven je kulturni i turistički proizvod koji povezuje stare karte, razglednice, fotografije i znanje stručnjaka o kulturno-povijesnoj baštini hrvatske metropole.

Aplikacija je dostupna na Android uređajima, a može se preuzeti na Google Playu i mikrostranici Pozdrav iz Zagreba. Dostupna je na hrvatskome i engleskome jeziku, besplatna je za korisnike te je jednostavna za uporabu.

„Nakon što korisnik preuzme aplikaciju može odabrati staru ili novu kartu grada i prošetati Zagrebom, istražujući deset najljepših lokacija. Pritom može poslati ili podijeliti čak 50 razglednica s obitelji ili prijateljima. Aplikaciju smo napravili tako da je zanimljiva i onima koji nisu u Zagrebu jer mogu pogledati kako se grad mijenjao u jedinstvenu spoju slika Nekad&Sad, kao i u u galeriji sa 150 starih razglednica Zagreba“, objasnila je Dragana Koljenik.

Mobilnu aplikaciju prati i zanimljiv portal Pozdrav iz Zagreba.