Kemijsko-tehnološki fakultet

Predavanje "Nanotehnologija očima jednog fizičara" na PMF-u

Napisao/la Antonia Plazonić Parađina on .

Prof. dr. sc. László Forró, voditelj Laboratorija za fiziku kompleksnih sustava, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne - EPFL u Švicarskoj održat će u srijedu 29. lipnja s početkom u 12 sati predavanje "Nanotehnologija očima jednog fizičara" u amfiteatru A0-2 Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu, Ruđera Boškovića 33.
Sažetak:
Riječi poput nanotehnologije i nanomaterijala ušle su u naš svakodnevni život. Susrećemo ih u novinama, na televiziji ili na internetu. Od nanomaterijala i nanotehnologije očekuje se da će nam poboljšati životni standard, ali također postoji i strah da bi mogli biti opasni. Tijekom predavanja predstavit ću stajalište jednog fizičara koji se bavi područjem nanomaterijala. Moji će argumenti biti poduprti s nekoliko primjera dostupnih širokoj publici.
Predavanje će se održati na hrvatskom jeziku.
O autoru:
Prof. dr. sc. László Forró diplomirao je 1979. godine fiziku na Sveučilištu Eötvös u Budimpešti, a titulu doktora prirodnih znanosti iz polja fizika stekao je 1985. godine na Sveučilištu u Zagrebu. Profesor je fizike na Švicarskoj saveznoj politehnici u Lausannei (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne - EPFL), gdje je i voditelj Laboratorija za fiziku kompleksnih sustava. Glavna područja znanstvenog interesa profesora Forróa su novi elektronički materijali, funkcionalne nanostrukture i biomaterijali.  U dosadašnjoj je karijeri objavio pet poglavlja u knjizi te preko 500 znanstvenih članaka (uključujući 4 u časopisu Science, 6 u časopisu Nature te ukupno 7 u časopisima Nature Nanotechnology, Nature Physics, Nature Materials i Nature Photonics) uz gotovo 20.000 citata i h-indeks 72. Voditelj je ERC-projekta.