Kemijsko-tehnološki fakultet

Connecting the University of Split and Penn State Beaver through Collaborative Online International Learning (COIL)

Napisao/la Antonia Plazonić Parađina on .

Suradnja Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu s Penn State University započela je u proljeće 2017. godine na poziv dr. sc. Jennifer Cushman, rektorice kampusa Beaver, za sudjelovanje u projektu pod nazivom „Connecting the University of Split and Penn State Beaver through Collaborative Online International Learning (COIL)“.
U projektu sudjeluje deset studenata KTF-a, diplomskog sveučilišnog studija Kemijska tehnologija, smjer: Materijali, te studenti Penn State University, kampusa Beaver.
Aktivnosti su započele, razmjenom e-mail adresa studenata KTF-a i Beaver campusa, koji su međusobno komunicirali podijeljeni u grupe. Svaka grupa, dobila je zadatak pripremiti prezentaciju kojom će predstaviti sebe, svoje sveučilište, grad i državu. Također, svaka grupa treba napraviti istraživanje i prirediti prezentaciju o primjeni kemije u industriji u svom području.
Nastavne aktivnosti započele su u ponedjeljak, 19.03.2018.g., nakon što su svi studenti odslušali predavanje, nastavnice Claudie Tanaskovic o procesu saponifikacije, koje predaje u sklopu kolegija Organska kemija i to u 14.00 sati za splitske studente, a za Beaver studente u 8.00 sati ujutro. 
Praktični dio nastave održan je utorak, 20.03.2018.g. u laboratoriju F502 gdje su studenti, podijeljeni u četiri Split-Beaver tima, zajednički, u realnom vremenu, povezani internet komunikacijom, proveli eksperiment sinteze sapuna.
Ovaj oblik nastave, Collaborative Online International Learning, koju je osmislio State University of New York ima svrhu povezati studente i profesore diljem svijeta, putem modernih oblika komunikacije. Prvenstveno je namijenjen studentima koji nemaju mogućnost studiranja u inozemstvu. Pored specifičnih znanja i vještina vezanih za struku, studenti na ovaj način uče vještine komunikacije u multikulturalnom okruženju. Studenti KTF-a komuniciraju na engleskom jeziku s izvornim govornicima, te uče izraze vezene za struku, koje nemaju priliku učiti kroz nastavu engleskog jezika.
Danas, u globalnom svijetu poslodavci očekuju od diplomiranih studenata da budu sposobni raditi u multikulturalnom okruženju, u timovima te komunicirati putem novih komunikacijskih tehnologija. COIL omogućava stjecanje svih navedenih vještina studentima koji iz različitih razloga nemaju mogućnost studiranja u inozemstvu.
Više o ovom projektu možete naći na stranicama Sveučilišta u Splitu, te u vijestima TV Jadran emitiranim 20. 03. 2018.;   
http://www.unist.hr/novosti/me%C4%91unarodna-suradnja/odrzana-zajednicka-on-line-nastava-i-laboratorijski-eksperiment-studenata-ktf-a-i-penn-state-a-107104
http://www.tvjadran.hr/09/vijesti-televizije-jadran-20-03-2018/ (prilog započinje u 18-oj minuti vijesti)
                                                                                                   
                                                                                             Prof. dr. sc. Nataša Stipanelov Vrandečić

IMG 8989  IMG 9090IMG 9079IMG 9045IMG 9029