Kemijsko-tehnološki fakultet

ALUMNI - susret bivših studenata i prijatelja Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu

Napisao/la Antonia Plazonić Parađina on .

Poštovane kolegice i kolege,
S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo, u ovo predblagdansko vrijeme, na novi susret bivših studenata i prijatelja Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu. Susret će se održati 15. prosinca (srijeda) 2021. godine s početkom u 18.30 sati u amfiteatru KTF-a (A0-2), Ruđera Boškovića 35. Nakon prigodnog obraćanja dekana KTF-a prof. dr .sc. Matka Ercega, predavanje pod nazivom 

"Kronika o nekadašnjoj tvornici cementa na zapadnoj obali splitske luke"

održat će prof. dr. sc.  Nenad Kuzmanić, djelatnik Zavoda za kemijsko inženjerstvo Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu. 
Sažetak predavanja: 
Povijest razvoja kemijske industrije na splitskom području neminovno se povezuje s poviješću proizvodnje cementa koja se ovdje odvija u kontinuitetu već duže od 150 godina. Za mlađe generacije nepoznata je i zbunjujuća činjenica da je prva dalmatinska tvornica cementa, koja je najduži period djelovala pod nazivom Gilardi & Bettiza, bila locirana u splitskoj luci i to na lokaciji gdje se danas nalazi hotel Marjan. 
Zašto baš na toj lokaciji? Tko su bili njezini vlasnici? Kako uspješno i koliko dugo je radila? Je li to doista bila prva dalmatinska tvornica cementa? Što je ona u periodu svog djelovanja značila za Split? Postoje li u našem okružju još uvjek njeni vidljivi „tragovi“? Neka ova pitanja posluže kao poticaj na razmišljanje i uvod u jednu zanimljivu kroniku.
Po završetku predavanja nastavit ćemo s prigodnim druženjem te ujedno obilježiti nadolazeće Božićne i Novogodišnje blagdane. Koristimo priliku Vama i vašim obiteljima zaželjeti čestit Božić i sretnu Novu 2022. godinu. Molimo Vas da o ovom predavanju obavijestite i svoje kolege. 
Zbog epidemioloških razloga ulazak u zgradu dozvoljen je uz predočenje EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o preboljenju, cijepljenju ili testiranju.
                                                                            Predsjednica AMACTFS-a:
                                                                           doc. dr. sc. Maša Buljac