Kemijsko-tehnološki fakultet

Završna konferencija projekta ''Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF-ST, PF-ST te KTF-ST kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta''

Napisao/la Antonia Plazonić Parađina on .

Dan otvorenih vrata znanstvene opreme
pozivnica (potvrda dolaska na e-mail:aradic@unist.hr)

Utorak, 20. lipnja 2023. godine u 11.30 u dvorani Amfiteatar A0-2, Kemijsko-tehnološkog fakulteta, na adresi Ruđera Boškovića 35, Split
(PROTOKOL)
 
Sveučilište u Splitu uspješno je realiziralo značajan projekt pod nazivom ''Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF-ST, PF-ST te KTF-ST kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta'' - ukupne vrijednosti 82.870.870,38 kn/10.998.854,65 EUR-a koji je u potpunosti financiran bespovratnim EU sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa konkurentnosti i kohezije.
Provedbe projekta obuhvaćala je period od 01. rujna 2018. godine do 30. lipnja 2023. godine, a proveli su ga Sveučilište u Splitu kao Korisnik u suradnji s fakultetima partnerima: Prirodoslovno-matematičkim fakultetom u Splitu, Kemijsko-tehnološkim fakultetom u Splitu te Pomorskim fakultetom u Splitu.
Glavna misao vodilja projekta je funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu s naglaskom na tri fakulteta partnera, a u okviru kojeg se proveo  objedinjen organizacijsko-prostorni preustroj, unaprijeđena je razina  energetske učinkovitosti Zgrade tri fakulteta te je nabavljena značajna znanstveno-istraživačka oprema u ukupnoj vrijednosti iznad 74 milijuna kn/9,8 mil EUR-a. Nabavljena znanstvena opreme iz područja je biologije, biomedicine i zdravstva, prehrambene industrije, farmacije, industrije materijala, pomorstva i umjetne inteligencije.
Upravo s ciljem centraliziranog i objedinjenog korištenja opreme i kroz suradnje s gospodarstvom i praćenje inovacija i znanstvenih projekata kao i povećanje potencijala za istraživanja, kroz projekt je uspostavljen Ured za istraživanje i razvoj.
Sredstvima projekta su za potrebe implementacije nabavljene znanstvene opreme, adaptirani laboratorije u Zgradi tri fakulteta te su na samom objektu postavljeni dizalica topline i solari čime je i sama Zgrada postala energetski efikasnija.
Korištenjem navedene opreme postići će se znanstvena izvrsnost Sveučilišta u Splitu jer znanstvenici, od sada imaju dostupnu opremu koja će zasigurno povećati njihovu znanstvenu produktivnost, objavljivanje članaka u časopisima indeksiranim u cijenjenim bazama te sudjelovanje u brojnim projektima. Opremu će moći koristiti i znanstvenici sa drugih ustanova, ali i gospodarstvenici uz mentorstvo znanstvenika te svi ostali zainteresirani subjekti iz okruženja.
Ovim projektom, Sveučilište u Splitu i fakulteti partneri, učinili su značajan iskorak prema zajednici, osiguranjem kontinuiranog obavljanja brojnih projekata na korist znanosti, gospodarstva, ali i društva u cjelini s posebnim naglaskom na istraživanje i razvoj posebnosti vezanih uz regiju Dalmacije koja zbog svojim specifičnosti obiluje brojnim potencijalima u svim segmentima.
Uređaj za automatsku ekstrakciju krutih i polukrutih uzoraka otapalom Ležajevi 1 LC MS QTOF maseni spektrometar copy Plinski kromatograf GC MS MS TEM       
SEM

Slika tri fakulteta