Četiri hrvatske znanstvenice nagrađene stipendijom L'Oréal-UNESCO 'Za žene u znanosti'

Napisao/la Jadranka Vučak on .

Nacionalni program stipendiranja 'Za žene u znanosti' u organizaciji L'Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture već četrnaestu godinu zaredom potiče izvrsnost mladih hrvatskih znanstvenica u razvoju znanosti.

S obzirom na trenutnu situaciju s pandemijom koronavirusa u svijetu, do izražaja je još jednom došla važnost neprestanog ulaganja u znanost i izvrsnost. Svijet više nego ikada treba inovativnost i znanstvena rješenja, a jedan od programa koji ih podupire jest i Nacionalni programa stipendiranja „Za žene u znanosti“.

Ove je godine Izborno povjerenstvo sastavljeno od uglednih hrvatskih znanstvenika odabralo četiri talentirane znanstvenice iz područja prirodnih znanosti: Lidiju Kanižaj (Institut Ruđer Bošković u Zagrebu), Antoniu Ressler (Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu), Anamariju Šestak (Medicinski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera  u Osijeku) te Natašu Vučemilović-Alagić (Institut Ruđer Bošković u Zagrebu).

Ovogodišnje stipendistice nagrađene su za svoj doprinos u stvaranju društva znanja jednokratnom pojedinačnom stipendijom od 5.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Mlade nade hrvatske znanosti odabralo je Izborno povjerenstvo programa na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem te renomiranim članovima hrvatske akademske zajednice, akademkinjom Vidom Demarin, akademikom Krešimirom Nemecom, akademikom Vladimirom Paarom,  prof. dr. sc. Helenom Jasnom Mencer, prof. dr. sc. Đurđicom Ugarković, prof. dr. sc. Ivanom Vickovićem i dr. sc. Katicom Biljaković.

Više na www.min-kulture.hr
Izvor: Culturenet.hr, 6.5. 2020.
(Jadranka Vučak)